28 Şubat 2010 Pazar

Ümit Milli Takımı kadrosundaki Galatasaraylı gençlere bakış

Slovakya Ümit Milli Takımı ile 2 Mart Salı, Büyükşehir Belediyespor ile de 3 Mart Çarşamba günü oynanacak maçlar için 21 yaş altı milli takımın 34 kişilik aday kadrosu açıklandı. Kadroda Galatasaray'dan sadece 1 oyuncu bulunmakta o da Serkan Kurtuluş... Kendisi için Bursaspor'a 1 milyon avro bonservis bedeli ödenerek takıma kazandırılmıştı geçen sezon. Diğer Galatasaraylı oyuncular ise Diyarbakırspor'da kiralık olarak oynayan Erhan Şentürk, devre arasında Eskişehirspor'a kiralan Aydın Yılmaz, yine devre arasında Altay ile anlaşmaya varılan fakat sezon sonu takıma katılacak olan orta saha oyuncusu Musa Çağıran.

Erhan Şentürk Galatasaray Paf takımında iken Özgürcan ile  birlikte forvet olarak dikkat çeken oyunculardan biriydi. 14 yaşında profesyonel olarak 3 yıllık sözleşme imzaladı. 17 yaşına  geldiğinde ise 2010 Mayıs'a kadar kontratını yeniledi. 2008-2009 sezon başında tecrübe kazanması için Bank Asya ligindeki Diyarbakırspor'a kiralandı. O sezon takımında ikisi Fortis Türkiye Kupası olmak üzere, toplam 31 maçta forma giydi ve yalnızca 4 gol atma başarısı gösterdi. Ümit Milli Takım kadrosunda orta sahada görev almak üzere davet edilmiş kendisi. Diyarbakırspor'da fizik mücadele açısından bakıldığında, bir forvet olarak yeterli olmadığından olsa gerek orta sahada sağ önde yardımcı forvet olarak görev yapıyordu zaten. Bank Asya'da oynarken az gol atmasına rağmen ilk 11 de başladı çoğu maça. Yükselme potasında mücadele eden bir takımda, Süper Lig'e çıkarak önemli bir tecrübe edindiği ve takımına önemli katkılar yaptığı konusunda herkes hemfikirdi geçen sezon. Bu sezon başındaki kampta ise, takımdaki forvet eksikliğine rağmen Rijkaard'ın dikkatini çekmeyi başaramadı ve tekrar Diyarbakırspor'a döndü.


Erhan bu sezon, ligde 16 maçta 633 dakika forma giydi. Süper Ligdeki bu maçlardan sadece bir tanesinde oyundan çıkmadan 90 dakika mücadele etti ve bir kez de Ziraat Türkiye Kupasında forma şansı buldu. Erhan bugüne kadar, özel milli maçları da saydığımızda, 3 kez U16, 3 kez U17, 16 kez U18, 15 kez U19 ve 1 kez U21 olmak üzere, toplamda 38 kez milli takımlara çağrıldı. Bu maçlar içersinde, Avrupa Şampiyonasında oynadığı 5 maçta 1 gol attı. A2(eski Paf)Liginde 48 maça çıkan Erhan'ın 21 golü var. Diyarbakırspor'da sezon başındaki maçlarda kısa süreler alsa da son zamanlarda aldığı süreleri uzatmayı başardı Erhan. Yönetim ise sezon sonu bitecek olan sözleşmesini 2011 sezon sonuna kadar uzattı bu arada.

Aydın Yılmaz 2003-2004 sezonunda Paf Liginde forma giymeye başladı altyapıda. İlk kez 2005-2006 sezonunda Süper Ligde forma şansı bulmuştu ve o sezon 12 kez A takımda oynadı ve gelen şampiyonlukta önemli bir pay sahibi idi. Erhan'dan bir yaş büyük olan Aydın oynadığı maç sayısı açısından da oldukça fazla tecrübeye sahip aslında. Süper Ligde 48 maç oynadı ve 2 golü var. A2 de ise 40 maçta 12 gol. Yine fırsat buldukça oynadığı Türkiye kupasında 8 maç, 3 gol. Aydın Yılmaz 1 kez A milli takım olmak üzere 67 kez tüm yaş kategorilerinde milli takıma çağrılmış bir oyuncu. 2005'te U20 Gençler Dünya Şampiyonası grup maçları ile finallerde 6 maçta forma giydi.  Avrupa Şampiyonası finallerinde ve grup eleme  maçlarında ise 23 maçta 5 gol atma başarısı gösterdi. Son dönemde kendisine tanınan şansları iyi değerlendiremedi ve şu an Eskişehirsporda kiralık olarak oynuyor. Bu kötü formu yüzünden ikinci yarı başlamasından bu yana Eskişehir'de de forma şansı bulamadı henüz. Kendisi umarım, sene sonunda daha istekli olur ve kişisel gelişimine kaldığı yerden devam ederek takıma katılır.


Fatih Serkan Kurtuluş Türkcell Süper Liginde ilk olarak 2006-2007 sezonunda Bursaspor'da forma giyme şansı yakaladı. Beşiktaş ve Trabzonspor maçlarında olmak üzere sadece 2 kez forma giyebilmişti o sezon. Ertesi sene yine Bursaspor'da oynadığı 8 Lig ve 4 Türkiye Kupası maçı sonrası  1 milyon avro gibi ciddi bir para karşılığı Galatasaray'a transfer oldu. Şu anki performansını düşününce tam bir fiyasko gibi görünüyor. Sadece A2 liginde forma giymesi için transfer edişmiş bir futbolcu sanki. Galatasaray'a transferinin sebebi ne olabilir diye düşünüyorum, düşünüyorum... 2008 Avrupa Gençler şampiyonasında sadece 3 maça çıkmış olması herhalde transfer için yeterli bir sebep değildir. Bu transfer gerçekleşmeden önce Süper Ligde ise toplamda 10 maç istatistiğini de düşününce insanın bu duruma kızmaması imkansız. Galatasaray'ın son yıllarda gözle görülmese de en fiyasko transferi Fatih Serkan Kurtuluştur. Takıma geldiği 2008-2009 sezonunda sadece 8 maçta forma şansı bulabilmiş bir oyuncu olarak bu sene bir kez Türkiye Kupasında oynadı, daha doğrusu oynayamadı demeliyim, çok kötü bir maç çıkarmıştı Ankaragücü karşısında. 1 milyon avro ve altyapıyı düşününce neler neler olmazdı ki? Serkan'ın Milli takımlardaki istatistiklerine bakınca ise 58 maç ve 3 gol görüyoruz. Ancak A2 liginde 19 maç ve 2 golü bulunuyor. Milli takım istatistiklerini bir kenarda, A2 Ligi,Süper lig ve Türkiye Kupasındaki istatistiklerini diğer kenarda düşününce, ortada bir terslik olduğunu seziyor insan. Milli takımlarda oynayan bu kadar çok oynayan, yetenekli olduğu düşünülen bu oyuncu neden Ligde ve Kupa maçlarında ortada yok?Ya da diğer bir şekilde sorarsak oynamayan bir oyuncu olarak neden bu kadar çok forma şansı bulabildi U17 ve U18 Milli takımlarında. Bir yerlerden torpil mi sözkonusu acaba?BU istatistikleri, Serkan'ın Galatasaray ile 2013 yılına kadar sözleşmesi olmasını, bu oyuncuya bu kadar transfer bedeli ödenmesini bir araya toplayınca, bu durum aklımda değişik düşüncelerin oluşmasına sebep oldu açıkçası. Sadece yanlış transfer politikası değil belki de güzel bir menejer kazığı da olabilir bu durum. 

Musa Çağıran ismini ise Bank Asya Ligini ya da PClionFC'yi dikkatli takip edenler zaten duymuşlardır. 2006 yılında 3 senelik bir sözleşme ile Altay'da profesyonelliğe adım atmış olan Musa, 2008 yılında kontratı bitmeden 2011 yılına kadar sözleşmesini uzattı. Bugüne kadar Bank Asya liginde 39 maç ve 7 gol performansı ile oynadı. Türkiye Kupasında 6 maç 1 gol, Avrupa Şampiyonası grup eleme maçlarında 3 maçta 1 golü var. Görüldüğü üzere bir orta saha oyuncusu olarak golü düşünen bir yapısı sözkonusu. Önümüzdeki sezon Galatasaray'da Mustafa Sarp'ın yerinde oynamasına kesin gözüyle bakıyorum. Mustafa Sarp'tan daha golcü olabileceğini düşünüyorum. Altay 24. hafta sonunda 42 puanla 4.sırada Bank Asya'da liginde. Altay toplamda 35 gol atmış rakip filelere. Musa Çağıran ise takımın attığı toplam golün beşte birini, %20'sini kaydetmiş, 7 golü var. Sanırım bu istatistik, bir orta saha oyuncusu olarak ne kadar golcü, fırsatçı olduğunu bize yeterince yansıtıyordur. U18 ve U17 kategorilerindeki milli maçlara ise toplamda 25 kez çağrılmış ve 25 maçta 1 golü bulunuyor.

Galatasaray ile ilgisi olan futbolcuların durumlarını maçtan önce istatistiklerle yansıtmaya çalıştım. Ancak Ümit Milli takımı aday kadrosunda dikkati çeken önemli isimler mevcut. Bunlar da benim gözümden, Cem Paul Karacan, Tevfik Köse, Ergün Berisha, Ömer Şişmanoğlu ve Mustafa Pekmetek.

Önümüzdeki günlerde taşınma işlerimle meşgul olucam kısa bir süreliğine. Fırsat bulduğumda da bu oyuncular hakkında detaylı bilgilerle dönmeye çalışacağım.




Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...